Питання від новачка

Все, що ви думаєте про Го та гравців
timoschetschka
Новичок
Повідомлень: 1
З нами з: 09 квітня 2023, 18:18

Питання від новачка

Повідомлення timoschetschka »

Грали з другом в Го, обидва вперше, вийшло щось таке: (файл прекліплено до теми), як я розумію, то білі заняли всі можливі території і кожний чорний камінчик має бути забраним, саме так?
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
mrpochuk
Advanced Member
Повідомлень: 220
З нами з: 26 липня 2013, 10:14
Звідки: м.Івано-Франківськ

Re: Питання від новачка

Повідомлення mrpochuk »

Щось не зрозуміло тут трохи. Виглядає як не завершена партія...
Територія не розподілена до кінця - немає всюди чіткої границі між чорними та білими. Особливо зверху справа та по середині зліва.
Аватар користувача
December
Advanced Member
Повідомлень: 2164
З нами з: 11 квітня 2008, 14:31
Розряд: 5k
Звідки: Київ

Re: Питання від новачка

Повідомлення December »

Це - точно НЕ завершена партія.
Купа не розмежованих зон, де відсутній чіткий кордон і обоє гравців можуть собі додати очки чи забрати у суперника: внизу посередині - кілька очок, на лівій стороні від чорної групи треба добудувати горизонталі до лівого краю дошки, бо інакше є великі стрибки білих, у правому горішньому куті - взагалі невідомість (теж потрібно горизонталь до правої сторони якось довести за обох). З полонених: одинокий камінь чорних внизу у центрі, та одинокий камінь білих на горі, біля правого кута. Оці два камінчики, якщо не оживуть, мають бути зняті з дошки по завершенні гри.
За жодними правилами підрахунку нема процедури, коли знімаються всі камені якогось кольору з дошки.
Основні правила підрахунку, що використовуються у нас та в Європі - японські. За ними процедура виглядає так: визначаємо статус груп (хто живий, хто мертвий), закриваємо усі нейтральні пункти каменями з чаш між живими групами, знімаємо з дошки полонені камені, виставляємо усі збиті та полонені камені у територорію суперника (чорні в чорну, білі в білу), рахуємо залишок вільних перетинів кожного кольору (не камінці). Враховуємо комі, якщо грали з ним. У кого більше - той виграв.
За китайськими правилами підрахунку: майже те саме, проте варто закриті нейтральні пункти до пасів, бо це - теж очки за цими правилами; усі мертві та полонені одразу повертаються у чашу суперника, бо вони не рахуються за цими правилами, далі рахуємо ОДИН із кольорів, який зручніше рахувати: усі вільні перетини, оточені цим кольором + камені цього кольору. При грі без комі дуже прост - більше половини, то цей колір виграв. Із комі - складніше. Треба зробити кілька арифметичних дій.